Voi voi, vi er på utstilling! er nominert til Kunstkritikerprisen 2021!

Vi har den glede å fortelle at  «Voi, voi vi er på utstilling!» er nominert til Kunstkritikerprisen 2021! Det melder Norsk kunstkritikerlag. Skuvlla-Biehtára Ánne/Skole-Petter Anna Talkshow har vært en del av prosjektet Voi, voi, vi er på utstilling! under hele perioden, fra høsten 2020 til nyåret 2022. 

Norsk kunstkritikerlag skriver på hjemmesiden, 7.mars i år:

Kunstseksjonen i Norsk kritikerlag har nominert følgende tre utstillinger til Kunstkritikerprisen 2021:

Børre Sæthre, The Sound of the Atom Splitting, Nitja senter for samtidskunst

Opplevelser av olje, Stavanger kunstmuseum

Voi voi, vi er på utstilling! i regi av Norske Kunstforeninger og Samisk senter for samtidskunst

Tidspunkt og sted for prisutdelingen vil bli offentliggjort senere.

Les mer: Nominasjoner til kunstkritikerprisen

 

Her er et utdrag av juryens begrunnelse for nomineringen av Voi, Voi, vi er på utstilling!: 

Prosjektet fikk frem noe av den bredden som finnes hos kunstnere med samisk bakgrunn, med et bredt spekter av ulike teknikker, materialer, interesser og uttrykk. Flere av kunstnerne i prosjektet arbeider på nyskapende vis med utgangspunkt i den samiske brukskunsten (duodji), mens andre knytter seg til samisk estetikk, identitet og historier på andre og mindre gjenkjennelige måter.

Det hele startet i Sápmi. Skole-Petter Anna Talkshow på Riddu Riđđu 2019: Barna entrer scenen for å smake på yndlingsretten til papegøyen seniorita Rosalita. Elin Margrethe Wersland (t.h.) forteller om hvordan Skole-Petter Anna lager desserten til den kravstore søringen. Foto: Edel Olsen, Troms fylkesbibliotek.
Det hele startet i Sápmi. Skole-Petter Anna Talkshow på Riddu Riđđu 2019: Barna entrer scenen for å smake på yndlingsretten til papegøyen seniorita Rosalita. Elin Margrethe Wersland (t.h.) forteller om hvordan Skole-Petter Anna lager desserten til den kravstore søringen. Foto: Edel Olsen, Troms fylkesbibliotek.

 

Norske Kunstforeninger skiver om nomineringen på Facebook, 9.mars:

–  Voi voi, vi er på utstilling! er nominert til Kritikerlagets Kunstkritikerpris 2021!

 

Voi voi, vi er på utstilling! er et samarbeid mellom Norske Kunstforeninger og Sámi Dáiddaguovddáš og intensjonen er å gi publikum innsikt i og kunnskap om samisk kunst og kultur fra hele Sápmi.

 

Prosjektet er muliggjort med økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, Norsk Kulturråd, Stiftelsen Fritt Ord og Sámediggi – Sametinget.

 

Videre skriver Norske kunstforeninger på sin hjemmeside:

–  Det er en stor ære og svært gledelig å bli nominert til Kunstkritikerprisen 2021. Nominasjonen til Kunstkritikerprisen 2021 går også til alle kunstforeninger og frivillige som har deltatt i prosjektet og til alle de involverte kunstnerne og formidlerne, sier Susanne Svenseid, direktør i Norske Kunstforeninger.

 

–  Intensjonen med dette prosjektet og samarbeidet med Sámi Dáiddaguovddáš (Samisk senter for samtidskunst), har vært å presentere kunstnere med bakgrunn i Sápmi i kunstforeninger hovedsakelig i den sørlige landsdelen. Interessen har vært stor i kunstforeningene og blant publikum, uttaler prosjektleder Sten Nilsen for Voi voi, vi er på utstilling! og fremhever at prosjektet har hatt et omfattende formidlingsprogram og hundrevis av skoleelever har fått innsikt i og mer kunnskap om samisk kunst og kultur.

 

Foto: Edel Olsen.
Anna Anita Guttorm forteller publikum om hva slags rare fisk man kan få i Lille-Makrells fiskedam på Senter for halsbrekkende samiske leker. Foto: Edel Olsen, Troms fylkesbibliotek.

 

Skole-Petter Anna Talkshow, av og med Anna Anita Guttorm og Elin Margrethe Wersland, har vært vist på 8 ulike kunstforeninger i forbindelse med Voi, voi, vi er på utstilling!:

Vi opptrådte på Aurskog-Høland Kunstforening, 15. august 2020 på «Introduksjonsseminaret til samisk formidlingsprosjekt». Der ble smakebiter av prosjektet vist. Ánde Somby opptrådte med ulvejoiken.

Videre har Skole-Petter Anna-performance blitt vist, samtidig med andre samiske kunstnere, på 7 andre kunstforeninger, slik som: Thomas Colbengtson, Stjørdal Kunstforening (2020), Ingunn Utsi, Kongsberg Kunstforening (2021), Hans Ragnar Mathisen, Oslo Kunstforening (2021), Ragna Misvær Grønstad, Molde Kunstforening (2021), Marte Lill Somby og Jokke Rosing, Sunnfjord Kunstlag (2021), Nesodden Kunstforening, Skole-Petter Anna (2022) og Hanne Grete Einarsen (2021), og Per Isak Juuso, Nes Kunstforening (2022).

I tillegg har det i 2021 vært Voi, voi, vi er på utstilling! med Inger Blix Kvammen på Toten Kunstforening i samarbeid med Gjøvik Kunstforening. Samt at Britta Marakatt-Labba hadde utstilling på Aurskog Høland Kunstforening i fjor.

Les mer: Voi, voi, vi er på utstilling!