Skole-Petter Anna-duoen om satire i Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Vi fortalte om samisk satire på litteraturfestivalen, Bágo in books, i Jokkmokk

– Satiren skal svi, den slår oppover og den skal bidra til samfunnsendringer. Satiren er et hardtslående virkemiddel mot urett, sier Elin Margrethe Wersland.

En av de viktigste hendelsene innen samisk litteratur var i Jokkmokk i 16-18. november. Til litteraturfestivalen: Bágo in books: Samisk litteraturfest, kom blant annet litteraturviter Harald Gaski, som fortalte om en ny samisk kanon. Forfatterne Rawdna Carita Eira og Niillas Holmberg var også blant de som deltok. Skole-Petter Anna-duoen, som består av forfatter Anna Anita Guttorm og religionshistoriker Elin Margrethe Wersland, var invitert til et talkshow, sammen med Henrik Blind, der de diskuterte samisk satire og humortradisjoner.

Bágo in books ønsket velkommen med å konstatere at samisk skriftspråk har eksistert i mer en fire hundre år, og at det nå er det på tide at vi legger beslag på mer enn en knapp hyllemeter med bøker. 

– Vi tok utgangspunkt i bøkene om Skole-Petter Anna, spesielt bok nummer to: Skole-Petter Anna og det lattervekkende norske sirkus. Vi fikk en gang et spørsmål fra en søring-journalist om samer egentlig har selvironi og humor, at vi virket så selvhøytidelige. Vi ble ganske overrasket over spørsmålet, og har tenkt mye på det i ettertid. Er det noe vi har, så er du humor og selvironi! Men den er kanskje hemmelig? Kanskje vi er redde for at humoren også skal bli kolonisert? Mens den tradisjonelle samiske religionen er bevart gjennom joiken, er mye av den samiske slagferdigheten og ironien bevart gjennom de samiske navnetradisjonene og kallenavnene, sier journalist og religionshistoriker Elin Margrehte Wersland. 

– Vi ler av når vi klarer å lure nordmenn. Humoren finnes også i stedsnavn og i enkelte joiker. Og så har vi jo navnetradisjonene, som er fulle av varme og humor. Satire og svart humor er vi mestere i. Det kan vi takke nordmenn for. I Skole-Petter Anna ler vi av nordmenn, men på en god og varm måte. De opptrer som sirkusartister for samene, mot penger, som en slags hjelp til selvhjelp, ettersom de opplever en dialektdød. Alt er snudd på hodet, og det ler vi av. I Skole-Petter Anna har vi definisjonsmakta, og det er gøy! sier Guttorm. 

Anna Anita Guttorm (Karasjok), Henrik Blind (Jokkmokk) og Elin Margrethe Wersland (med røtter i Olmmáivággi/Manndalen) fortalte om samisk humor og satire under samisk litteraturfestival  i Jokkmokk
Anna Anita Guttorm (Karasjok), Henrik Blind (Jokkmokk) og Elin Margrethe Wersland (med røtter i Olmmáivággi/Manndalen) fortalte om samisk humor og satire under samisk litteraturfestival i Jokkmokk
Anna Anita Guttorm og Elin Margrethe Wersland utgjør Skole-Petter Anna-duoen.
Anna Anita Guttorm og Elin Margrethe Wersland utgjør Skole-Petter Anna-duoen.