Miellegiet-Iŋggá Iŋggot-Áne Editha-Åse Elin (Elin Margrethe Wersland) ja/og Jánssa Iŋggá Ánne Ánne (Anna Anita Guttorm) står bak Skole-Petter Anna bøkene og showet.
Miellegiet-Iŋggá Iŋggot-Áne Editha Åse Elin (Elin Margrethe Wersland) ja/og Jánssa Iŋggá Ánne Ánne (Anna Anita Guttorm) står bak Skole-Petter Anna bøkene og showet.

Skole-Petter Anna: En Performance på samisk vis

Skole-Petter Anna og Senter for halsbrekkende samiske leker er en satirebok for barn, en fabel, men den leses av folk i alle aldre. Den bør leses først. Skole-Petter Anna og Det lattervekkende norske sirkus er for litt eldre folk. Den krever at man vet en del om samisk historie, spesielt underholdningshistorien, samt politikk. Det er en satire i eventyrform, skrevet i muntlig språkform, en allegori (altså en utvidet metafor) og en fabel.

Skole-Petter Anna er også en performance, som inkluderer talkshows, fabler, Skole-Petter Anna-joik, tekst, eventyr, fabulering og satire. Skole-Petter Anna-duoen består av Anna Anita Guttorm og Elin Margrethe Wersland.

Om Anna Anita Guttorm

Anna Anita Guttorm har sin bakgrunn fra NRK, både som nyhetsredaktør, tv-vaktsjef og journalist i NRK Sápmi gjennom 17 år. Guttorm har sittet som varamedlem i styret for Nord-Norsk Filmsenter og som styremedlem i Samisk Filmforbund. Hun står blant annet bak den populære NRK-produksjonen “Birja og Mirja”, sammen med Karen Alette Eira. Guttorm har en bred fjernsynserfaring, og har laget både nyheter, reiseprogrammer og dokumentarer. Hun ledet også NRK Sápmis sendinger i forbindelse med Sametingsvalget. Hun har videre arbeidet som informasjonskonsulent for SANKS/Helse Finnmark, og skrevet artikler for Sámi Áigi, Ávvir og Nuorttanaste. I dag jobber Guttorm med Skole-Petter Anna bøkene, som har blitt svært populære i Sápmi. Hun jobber også med film om samisk åndelighet. Hun tidligere gitt ut bok sammen med kunsthistoriker Hanna Horsberg Hansen. Boken heter “Tida går ikke-den kommer”, og består av tre portretter av samekvinner.

Om Elin Margrethe Wersland

Elin Margrethe Wersland er utdannet religionshistoriker ved Universitetet i Oslo. Hun er skribent, journalist og har tidligere gitt ut den akademiske boken “Joik i den gamle samiske religionen” sammen med kunstner Gjert von Rognli gjennom det akademiske forlaget Vett&Viten. Wersland har også gitt ut bøkene om Skole-Petter Anna sammen med journalist og forfatter Anna Anita Guttorm. Bøkene brukes i undervisning på flere samiske språksentre og skoler, slik som for eksempel Lavangen samiske språksenter, Tana språksenter, Kampen skole, Sandnes skole og Sommerlyst skole. Bøkene heter “Skole-Petter Anna og Senter for halsbrekkende samiske leker” og  “Skole-Petter Anna og Det lattervekkende norske sirkus”. Wersland har blant annet jobbet for den samiske avisen Ságat, der hun var kulturjournalist. Hun har også frilanset for Ávvir, NRK Sápmi og Nuorttanaste. Wersland jobber for tiden med en film om samisk åndelighet, samt en ny bok om Skole-Petter Anna.