Fem år med Skuvlla-Biehtár Ánne / Skole-Petter Anna performance!

Vi har turnert med det satiriske talkshowet Skuvlla-Biehtár Ánne / Skole-Petter Anna i fem år siden høsten 2017. Vi har reist kyst og vidde, fjord og fjell med samisk performance!

 

Det har vært mange fine øyeblikk. De første årene reiste vi rundt i Sápmi, fra nord til sør, innom Davvesiida/Lebesby, Kárášjohka/Karasjok, Porsáŋgu/Porsanger, Gáivuotna/Kåfjord, Jåhkåmåhkke/Jokkmokk og Oslo.

 

Skjermbilde av Ságats artikkel "Skole-Petter Anna gikk sin seiersgang i Lebesby", publisert 20.november 2019. Performancen Skuvlla-Biehtár Ánne ble vist i forbindelse med Skábmafestivalen i Lebesby, Dyfjord og Kjøllefjord.
Skjermbilde av avisen Ságats artikkel «Skole-Petter Anna gikk sin seiersgang i Lebesby», publisert 20.november 2019. Performancen Skuvlla-Biehtár Ánne ble vist i forbindelse med Skábmafestivalen i Lebesby, Dyfjord og Kjøllefjord.

 

Stor takk til Kárášjoga bibliotehka / Karasjok bibliotek som inviterte oss ved flere anledninger, der et av høydepunktene var bygdas store samlingspunkt Kulturmarknaden 2018. Dat lea leamaš hui somá / Det har vært gøy!

 

Skuvlla-Biehtár Ánne opptrådte under Kulturmarknad 2018 i Kárášjohka/Karasjok. Kunstner Elin Margrethe Wersland gir samisk pass til Ariel/Alffa Camilla Arielii og hennes bestemor, Gunn Kirsti Solbakken/Issát Sámmol Hartvig Gunnii.
Skuvlla-Biehtár Ánne opptrådte under Kulturmarknad 2018 i Kárášjohka/Karasjok. Kunstner Elin Margrethe Wersland gir samisk pass til Ariel/Alffa Camilla Arielii og hennes bestemor, Gunn Kirsti Solbakken/Issát Sámmol Hartvig Gunnii.

 

Munno mátki joatká/Vår reiser fortsetter med Skuvlla/Biehtár Ánne / Skole-Petter Anna! Vi har siden høsten 2020 reist i Sør-Norge med utstillingsturneen Voi, voi, vi er på utstilling! i regi av Norske Kunstforeninger.

Vår performance har i den anledning vært vist på Aurskog-Høland Kunstforening (2020), Stjørdal Kunstforening (2020), Kongsberg Kunstforening (2021), Molde Kunstforening (2021), Oslo Kunstforening (2021) og Sunnfjord Kunstlag (2021).

Vi var i Førde i forbindelse med Voi, voi, vi er på utstilling! samtidig som utstillingen Dei språklause av Marte Lill Somby og Jukke Rosing ble vist på i Sunnfjord Kunstlag.

 

Skuvlla-Biehtár Ánne hadde performance på Sunnfjord Kunstlag i Førde september 2021. Legg merke til gutten i midten, som bli sminket av læreren som påfører Áilu-Veras lassosminke og Barbra Skums joike rouge under vårt show. Helt bak ser vi styrelederen av Sunnfjord Kunstlag, Gunnstein Brakestad.
Skuvlla-Biehtár Ánne hadde performance på Sunnfjord Kunstlag i Førde september 2021. Legg merke til gutten i midten som blir sminket av læreren, som har fått jobb i Áilo-Veras og Barbra Skums sminkesalong. Her blir lassosminke og joikerouge påført før utdeling av samiske pass. Helt bak ser vi styrelederen i Sunnfjord Kunstlag, Gunnstein Brakestad.

 

Skuvlla-Biehtár Ánne / Skole-Petter Anna vil bli vist på Nes Kunstforening på nyåret 2022. 

Kunstprosjektet Voi, voi, vi er på utstilling! er et samarbeidsprosjekt mellom Norske Kunstforeninger og Sámi Dáiddaguovddáš / Samisk senter for samtidskunst.

 

Skuvlla-Biehtár Ánne har sitt eget tilbakeføringsprosjekt, sitt eget "Bååstede", der de har søkt Norsk Folkemuseum og Kulturhistorisk museum om å få tilbake de samiske  kulturgjenstandene som tilhørte vår samiske áhku/bestemor. Bildet er tatt av vår performance på Samisk Hus i Oslo i januar 2018. Foto: Gro Setereng Scheel.
Skuvlla-Biehtár Ánne har sitt eget tilbakeføringsprosjekt, sitt eget «Bååstede», der vi har søkt Norsk Folkemuseum og Kulturhistorisk museum om å få tilbake de samiske kulturgjenstandene som tilhørte vår samiske áhku/bestemor. Performance-kunstnerne, Anna Anita Guttorm og Elin Margrethe Wersland, på Samisk Hus i Oslo i 2018. Foto: Gro Setereng Scheel.

 

Bakgrunn: Skuvlla-Biehtár Ánne / Skole-Petter Anna er en satire der kunsten blir brukt for å påpeke og avdekke kolonisering / dekolonisering, vestens underholdningsindustri, i dette tilfelle human zoo, og tilbakeføring av urfolks kulturarv.

Skuvlla-Biehtár Ánne vises i forbindelse med turneen Voi, voi, vi er på utstilling! parallelt med at museer i flere land nå tilbakefører gjenstander til urfolk fra vitenskapsekspedisjoner og koloniseringstokter. Kunstnerne har sitt eget tilbakeføringsprosjekt i performancen. Videre går kunstnerne i dialog med urfolkskurator Greg Hill, men gir i denne sammenheng ut samiske pass.

 

Issát Sámmol Hætta fra Máze viser fram sitt Sápmi pássa, samiske pass, under Skuvlla-Biehtár Ánne forestillingen på Sámi giella- ja kulturguovddáš i Porsáŋgu/Porsanger.
Issát Sámmol Hætta fra Máze viser fram sitt Sápmi pássa, samiske pass, under Skuvlla-Biehtár Ánne forestillingen på Sámi giella- ja kulturguovddáš i Porsáŋgu/Porsanger.

 

Urfolksrett er et sentralt tema i performancen. Retten til land og vann, språk og kultur er viktig, og kunstnerne benytter seg av flere virkemidler for å illustrere dette. Publikum inviteres inn gjennom praktisk deltakelse. I Skuvlla-Biehtár Ánne showet utfordres oppfattelsen om hvem som opptrer som artist for hvem. Videre er samifisering, empowerment og definisjonsmakt sentrale temaer for kunstnerne.

 

I juni 2021 viste vi Skuvlla-Biehtár Ánne på Oslo Kunstforening.  Der  fikk vi besøk av Hilde Herming (t.h.), som var da var prosjektansvarlig for "Voi, Voi, vi er på utstilling!" og Tone Cecilie Simensen Karlgård ved Kulturhistorisk museum, UiO.
I juni 2021 viste vi Skuvlla-Biehtár Ánne på Oslo Kunstforening. Hilde Herming (t.h., foran), prosjektansvarlig for «Voi, Voi, vi er på utstilling!» og Tone Cecilie Simensen Karlgård ved Kulturhistorisk museum (t.h., bak) besøkte forestillingen vår. Kunstner Elin Margrethe Wersland (t.v., bak) og helt fremst, Anna Anita Guttorm.