Avisen Ságat: Suksess for Voi, voi!

Ságat omtalte tidligere i høst «Voi, Voi vi er på Utstilling!», som Skole-Petter Anna Talkshow er en del av, som suksess. Norske Kunstforeninger skriver at premieren i Stjørdal var vellykket! Skole-Petter Anna-satiren er kunstforeningenes bidrag til «Voi, voi»-prosjektet.

Skjermbilde: Aurskog Høland Kunstforenings innlegg på Facebook, 20.august 2020: "Suksess for samisk formidlingsprosjekt", omtale i avisen Ságat.
Skjermbilde: Aurskog-Høland Kunstforenings innlegg på Facebook, 20.august 2020: «Suksess for samisk formidlingsprosjekt», omtale i avisen Ságat.

Link til Ságat-artikkelen: Suksess for samisk formidlingsprosjekt

Voi, Voi vi er på utstilling er et samarbeid mellom Norske Kunstforeninger og Samisk senter for samtidskunst.

Utstillingen skal i løpet av 2020-21 besøke ti ulike kunstforeninger sør i landet. Premieren var i Stjørdal. Vi opptrådte på Stjørdal Kunstforening med Skole-Petter Anna Talkshow, 21.-25.september. Samtidig med viste Tomas  Colbengtson  sin utstilling (19.09-04.10) Vååjnesasse buektedh / Att synliggöra det osynliggjorda.

Norske Kunstforeninger skriver: Vellykket premiere på «Voi, voi, vi er på utstilling!»

Fra venstre: Sidsel Schønberg (Stjørdal Kunstforening), Anna Anita Guttorm, Elin Margrethe Wersland og Mari Ann L. Pettersen (DKS Stjørdal).
Fra venstre: Sidsel Schønberg (Stjørdal Kunstforening), Anna Anita Guttorm, Elin Margrethe Wersland og Mari Ann L. Pettersen (DKS Stjørdal). Skole-Petter Anna-kunstnerne (i midten) hadde  tilsammen 15 forestillinger/workshop for skolebarn i Stjørdal i forbindelse med  «Voi, Voi, vi er på utstilling!»

Norske Kunstforeninger om Voi, voi, vi er på utstilling!:

«Ti samtidskunstnere fra Sápmi er invitert til å ta del i utstillingen i et bredt spekter av uttrykk: fra maleri til videokunst, film og skulptur, talkshow, foredrag, joik og musikk.»

Videre skriver kunstforeningene: «Den store variasjonen i teknikkene vil kunne tilby mange ulike perspektiver fra Sápmi. Også ulike tilnærmingsmåter til den alvorstunge historien vil bli brukt. Blant annet humor.»

I det satiriske talkshowet Skole-Petter Anna vil formidlerne benytte seg av det absurde og lattervekkende for å tilnærme seg de vanskelige temaene som fornorskning, samer utstilt på zoo, tilbakeføring av samiske levninger, kampen om areal, retten til vann og land for sjøsamer og reindriftssamer. Med humor vil barrierer til publikum brytes ned og gjennom deltakelse vil publikum enklere kunne tilnærme seg kunnskap.

Elin Margrethe Wersland under Skole-Petter Anna -forestillingen på Stjørdal Kunstforening.
Elin Margrethe Wersland under Skole-Petter Anna -forestillingen på Stjørdal Kunstforening.
Avisen Bladet omtalte, 26.09.20, Skole-Petter Anna Talkshow under Voi, Voi, Vi er på utstilling!": " Samisk historie på 60 minutter: - I Stjørdal har de humor!"
Avisen Bladet omtalte, 26.09.20, Skole-Petter Anna Talkshow under Voi, Voi, Vi er på utstilling!»: » Samisk historie på 60 minutter.»

 

Sidsel Schønberg, Stjørdal  Kunstforening var vår samarbeidspartner under Voi, voi, vi er på utstilling! Hun har tidligere jobbet som lærer i Nesseby i Finnmark, og fikk i anledning "Voi, voi" utdelt samisk pass.
Sidsel Schønberg, Stjørdal Kunstforening var vår samarbeidspartner under Voi, voi, vi er på utstilling! Hun har tidligere jobbet som lærer i Nesseby i Finnmark, og fikk i anledning «Voi, voi» utdelt samisk pass.

Vi takker Sidsel Schønberg for samarbeidet under Voi, voi vi er på utstilling! Sidsel har tidligere jobbet som lærer i den samiske kommunen Nesseby og fikk tildelt det samiske navnet: Alfreda Alfreda Fredrika Sidsel, som betyr Alfred sin, Alfred sin, Fredrik sin Sidsel. Hun fikk også et sjøsamisk kallenavn: Somás Fredrika nieida (morsomme Fredriks datter). Skolebarna som deltok under Skole-Petter Anna Talkshow fikk også utdelt Sápmi Pássa, og samiske navn, i Skierde/Stjørdal.